+4 0743 993 322

Ce este ginecologia?

Număr programări:

Ginecologia este ramura medicinei care se ocupă cu fiziologia și tratarea afecțiunilor aparatului genital feminin.

Afecțiunile ginecologice benigne (fibromul uterin, endometrioza, chisturile ovariene sau sindromul ovarelor polichistice) descoperite târziu și netratate la timp pot afecta sistemul reproducător pe termen lung, cu efecte ireversibile asupra sănătății ginecologice. Simptomele timpurii ale cancerelor ginecologice (cancerul de col uterin sau cervical, cancerul ovarian și cancerul endometrial) sunt adesea foarte subtile și devin aparente doar în stadii târzii (III și IV) ale bolii, atunci când șansele de vindecare și posibilitățile de tratament sunt reduse. De aceea, este foarte important să consulți părerea unui medic ginecolog și să efectuezi investigațiile ginecologice de rutină anuale.

Control ginecologic

Un control ginecologic presupune inspecția zonei genitale în poziție ginecologică, examenul cu valve și tușeul vaginal propriu-zis. Dacă te îngrijorează anumite aspecte ale vieții sexuale, dacă te confrunți cu dureri genitale de orice fel, sau dacă, de exemplu, vrei să afli mai multe despre fertilitate, nu ezita să întrebi! Trebuie să știi, de asemenea, că există posibilitatea să mai fie nevoie de alte investigații, în funcție de complexitatea situației.

Un control ginecologic este necesar și te ajută să îți înțelegi mai bine corpul, însă nu este nici pe departe suficient. Testul Babeș Papanicolau permite surprinderea cancerului de col uterin în stadii incipiente și de asemenea, permite depistarea unor stări precanceroase, ceea ce o discuție cu doctorul și o inspecție genitală nu pot face. Este o metodă foarte sensibilă, cu rezultate fals negative sub 10%, scăpând screeningului numai acele forme incipiente de cancer care nu descuamează încă celule maligne. Toate femeile trebuie să efectueze anual Testul Babeș-Papanicolau, împreună cu controlul ginecologic, acestea făcând parte din analizele de rutină necesare pentru un screening ginecologic de bază.

Sănătatea este pe primul loc!

  • * În ce constă un control
    ginecologic?
  • * De ce să mergi anual la
    investigații ginecologice?
  • * E necesar Testul Babeș-Papanicolau?

Servicii Obstretică-Ginecologie

Medici specialiști obstretică-ginecologie